1.  The founder of the Bahamani Kingdom was

a

  Ahmad Shah

b

 Firuz Shah

c

 Alauddin Hasan Bahaman Shah

d

 Mohammad Shah I

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

2.  The exclusive right of trading between ______ was granted to the East India Company.

a

  The Cape of Good Hope and the Straits of Magellan

b

 France and Poland

c

 Red Sea and Caspian Sea

d

 North America and South America

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

3.  India is in favour of ______ in the economic field.

a

  Private Sector

b

 Mixed Economy

c

 Capitalistic Economy

d

 Public Sector

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

4.  Which one of the following is the principal source of information on Asoka's campaign against Kalinga ?

a

  Mahavamsa

b

 Rock Edict XIII

c

 Pillar Edict VII

d

 Divyavadana

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
The vivid description of Kalinga war is given in 13th Rock Edict of Asoka. The edict gives description of the devastation caused to Kalinga due to war and how the Mauryan emperor felt remorse for it.

5.  The first Indian Governor of a British Province (Bihar) in india was

a

  Sir SP Sinha

b

 VJ Patel

c

 Sir Hari Singh Gaur

d

 Sir Shaukat Hayat

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

6.  The All India Muslim League was formed in 1906 at

a

  Lahore

b

 Dacca

c

 Lucknow

d

 Aligarh

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

7.  The Asiatic Society had been established in Calcutta by

a

  TB Macaulay

b

 Sir William Jones

c

 GK Gokhale

d

 Annie Besant

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

8.  Beetapala and Dhiman, the two great artists that India had produced, belonged to the

a

  Gupta Age

b

 Pala Age

c

 Maurya Age

d

 Pathan Age

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Both Beetapala and Dhiman were the artists during the Pala rule in Bengal who flourished in the 9th century A.D. The artistic centre of gravity was displaced after the decline of the Buddhist kings of Bengal when decadence in the style of Dhiman became apparent.

9.  Which one of the following vedas contains sacrificial formulae?

a

  Athrva Veda

b

 Yajur Veda

c

 Sama Veda

d

 Rig Veda

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

10.  Sher Shah's last campaign was against

a

  Surat

b

 Kalinjar

c

 Mount Abu

d

 Chittor

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

11.  Outside India, Buddhism was first accepted in

a

  Japan

b

 Sri Lanka

c

 Tibet

d

 China

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

12.  Sir Syed Ahmed Khan had started a reform movement among the Muslim, called the ______ Movement.

a

  Jaipur

b

 Sufi

c

 Wahabi

d

 Aligarh

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

13.  The first one, among the following, to deal with music was

a

  Yajur Veda

b

 Rig Veda

c

 Atharva Veda

d

 Sama Veda

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

14.  Baz Bahadur was a in the court of Akbar

a

  Painter

b

 Musician

c

 Soldier

d

 Architect

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

15.  With which of the following is the classic 'Jivaka Chintamani' in Tamil associated ?

a

  Christianity

b

 Hinduism

c

 Jainism

d

 Buddhism

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Jivaka Chintamani (fabulous gem) is a classical epic poem, considered one of the five great Tamil epics according to later Tamil literary tradition, the others being Manimegalai, Silappadikaram, Valayapathi and Kundalakesi. It was composed during the 10th century CE by Thiruthakka Thevar, a Jain monk. It narrates the romantic exploits of Jeevaka and throws light on arts of music and dance of the era. It is reputed to have been the model for Kamba Ramayanam. The epic is based on Sanskrit original and contains the exposition of Jain doctrines and beliefs.
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links