1.  Directions(Q.1 to Q.5 ):
Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/ phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
One day all the employees reached the office and they saw a big advice on the door on which it was written: “Yesterday the person who has been hindering your growth in this company passed away. We invite you to join the funeral in the room that has been prepared in the gym”. In the beginning, they all got sad for the death of one of their colleagues, but after a while they started getting curious to know who was that man who hindered the growth of his colleagues and the company itself.
The excitement in the gym was such that security agents were ordered to control the crowd within the room. The more people reached the coffin, the more the excitement heated up. Everyone thought: “Who is this guy who was hindering my progress? Well, at least he died!” One by one the thrilled employees got closer to the coffin, and when they looked inside it they suddenly became speechless. They stood nearby the coffin, shocked and in silence, as if someone had touched the deepest part of their soul. There was a mirror inside the coffin: everyone who looked inside it could see himself.
There was also a sign next to the mirror that said: “There is only one person who is capable to set limits to your growth: it is YOU.” You are the only person who can revolutionize your life. You are the only person who can influence your happiness, your realization and your success. You are the only person who can help yourself. Your life does not change when your boss changes, when your friends change, when your partner changes, when your company changes. Your life changes when YOU change, when you go beyond your limiting beliefs, when you realize that you are the only one responsible for your life. “The most important relationship you can have is the one you have with yourself.’’

Which of the following is true in context of the passage?

a

  The crowd gathered in the office for the funeral.

b

  The coffin was empty.

c

  The employee who died was hindering everybody’ growth.

d

  Only a person is responsible for his own success.

e

  The crowd loved the employee who died.

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

Refer to the last paragraph, ’’you are the only person who can influence your happiness, your realization and your success.’’

2.  What can we learn from this passage?

a

  Never trust anyone without confirming it yourself.

b

  One who is not hard working is not loved by the employees.

c

  Good relation with your employees is most important in your life.

d

  Your relationship with your friend is the most important one that can influence your happiness.

e

  The most important relationship you can have is the one you have with yourself.

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :

Refer to the last paragraph, “the most important relationship you can have is the one you have with yourself.’’

3.  What was inside the coffin?

a

  The corpse of the employee who died.

b

  The coffin was empty.

c

  A note on which there were instructions.

d

  There was a mirror inside the coffin.

e

  Photos of every employee.

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

Refer to second paragraph, ’’there was a mirror inside the coffin: everyone who looked inside it could see himself’’.

4.  What was the reason of employee’s excitement?

a

  As they were expecting a bonus or promotion.

b

  Because the employee who hindered their growth died.

c

  As they were happy they will succeed now since no one will hinder their growth now.

d

  They were excited because what they found inside the box was completely opposite of what they expected.

e

  They were curious to know the identity of the man who hindered the growth of his colleagues.

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :

they were excited about the identity.

5.  Why everyone was speechless and shocked?

a

  They were shocked as the employee who died was the most hardworking one.

b

  As they never expected that their growth was actually hindered by one of their own.

c

  As they found a mirror inside the coffin.

d

  As one of the employees died.

e

  They were shocked to find that coffin was empty.

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

Refer to the second paragraph it is explained there that they were shocked to see the mirror.

6.  Directions(Q.6 to Q.8 ):
Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word / group of words printed in bold as used in the passage.

THRILLED

a

  Tedious

b

  Monotonous

c

 Delight

d

  Dull

e

  Boring

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

Thrill means cause (someone) to have a sudden feeling of excitement and pleasure hence delight is most similar in meaning.

7.  INFLUENCE

a

  Insignificance

b

  Domination

c

  Underwhelming

d

  Triviality

e

  Weakness

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

influence means the capacity to have an effect on the character, development, or behaviour of someone or something, or the effect itself hence domination is the word most similar in meaning.

8.  REVOLUTIONIZE

a

  Harmony

b

  Calm

c

  Uprising

d

  Stagnation

e

  Obedience

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

Revolutionize means a forcible overthrow of a government or social order, in favour of a new system hence uprising is the word most similar in meaning.

9.  Directions(Q.9 to Q.10 ):
Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/ group of words printed in bold as used in the passage.

FUNERAL

a

  Nativity

b

  Burial

c

  Cremation

d

  Entombment

e

  Inhumation

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

Funeral means a ceremony or service held shortly after a person’s death, usually including the person’s burial or cremation hence nativity is the word most opposite in meaning.

10.  HINDERED

a

  Hamper

b

  Inhibit

c

  Impede

d

  Retard

e

  Expedite

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :

hindered means make it difficult for (someone) to do something or for (something) to happen hence expedite is the word most opposite in meaning.

11.  Directions(Q.11 to Q.15 ):
Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
A. The man who bought it immediately put it up for auction.
B. And he went on to list the many qualities of the animal. At the end of his sales talk a man said he would give 40 dinars for it.
C. "Look at this fine animal!" he shouted to passersby. "Have you ever seen a better specimen of a donkey? See how clean and strong it is!"
D. Nasruddin Hodja took his donkey to the market place and sold it for 30 dinars.
E. Another man offered 50. A third offered 55.
F. Hodja who was watching was amazed at the interest everyone was showing in the donkey.

Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

a

  F

b

 E

c

 B

d

  A

e

 D

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :

The correct sequence is DACBEF

12.  Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

a

  A

b

 B

c

 C

d

 E

e

  D

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

The correct sequence is DACBEF

13.  Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

a

  E

b

 F

c

 D

d

 C

e

 B

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

The correct sequence is DACBEF

14.  Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

a

  B

b

  G

c

 F

d

  E

e

  C

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

The correct sequence is DACBEF

15.  Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?

a

  C

b

 A

c

 B

d

 D

e

 F

Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :

The correct sequence is DACBEF

500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up

    Copyright 2021 - Govt Exam Guru Made with india Love for Govt Jobs Aspirants. | Privacy Policy | Terms and Conditions | Contact us | Sitemap |XML